Presentatie Het Prentenboek in beeld

 

Uitnodiging presentatie Het Prentenboek

Na 3 jaar (heel) hard werken is het zover: Het Prentenboek (HP) is klaar! Ruim 450 pagina’s, 700 foto’s en 350 tekeningen. Wij nodigen je bij deze van harte uit voor onze boekpresentatie.

DATUM: Zaterdag 11 Mei
TIJDEN: 11.00 – 14.00 uur (inloop vanaf 10.30)
LOKATIE: Aeres Hogeschool
Mansholtlaan 18
6708 PA Wageningen

Korte opzet van deze dag:

  • Welkom
  • Een aantal korte lezingen over prenten, de waarde van prenten voor monitoring, het schrijven van HP, de opzet van HP
  • Pauze
  • Overhandiging eerste boek aan? Een verrassing…
  • Signeren en napraten

Wat aanvullingen:

  • Koffie en thee krijgen jullie de hele dag van ons
  • Als je iets wilt eten, neem je dan zelf wat mee? Het is nu nog niet zeker of de cateraar in Aeres ook een lunch verzorgt.

Het Prentenboek gaat € 39,= kosten. Je krijgt er een handig hard plastic maatlatje (formaat bankpas) bij.

Los daarvan verkopen wij die dag een set watervaste veldkaarten waarop de prenten van zoogdieren (voor- en achtervoet) en vogels staan, zoals wij ze in HP laten zien. Deze kaarten zijn straks niet in de winkel verkrijgbaar. Op dit moment zijn we nog druk bezig om die kaarten te maken, de prijs ervan is daarom nog niet bekend.

Wil je HP aanschaffen, dan kan dat uiteraard op de dag zelf. Vooraf per bank betalen heeft wel onze voorkeur.
Dit zijn de betaal gegevens:
– Rekening: NL93 TRIO 0254 533 930
– t.n.v. EXTRA survivalcursussen
– te Vledder
– BIC: TRIONL2U
– o.v.v. HP + je achternaam (graag erbij vermelden!)

Wil je ter plekke betalen, dan het vriendelijke (dringende) verzoek om gepast te betalen. Er is geen pinmogelijkheid. Dankjewel.
Aanmelden boekpresentatie:

We vinden het erg leuk als je er die dag bij bent. Wil je een mail sturen als je wilt komen, dan hebben wij een idee hoeveel mensen we kunnen verwachten.
De mail graag naar beke@extrabushcraft.nl

We hopen jou op 11 Mei te zien.

Hartelijke groeten,

Aaldrik Pot en René Nauta

Boekpresentatie 11 Mei

Schrijf t vooral in je nieuwe agenda: 11 Mei – boekpresentatie van HP – Het Prentenboek!!

Aaldrik Pot en ik hebben er samen 3 jaar aan gewerkt. Wat een klus, wat een klus! We kijken er dan ook enorm naar uit, om na zoveel jaren werken, eindelijk ons eigen boek in handen te hebben, we kunnen niet wachten tot het zover is.

 

 

 

 

 

In ons Bushcraft Handboek gaan welgeteld 13 pagina’s over prenten, nu dus een boek over alleen maar prenten! En het wordt een dik boek, dat staat vast. Er komen alleen al ruim 700 foto’s en ruim 300 tekeningen in!

HP is straks te gebruiken in grote delen van Noordwest-Europa. Grof gezegd van de Alpen en Pyreneeën in het zuiden, t/m halverwege Scandinavië in het noorden. Van Ierland in het westen, t/m Polen in het oosten.

Je krijgt er een handig kaartje van hard plastic (met liniaal) bij om in het veld te gebruiken.
Daarnaast is het mogelijk om een los pakket te kopen van alle prenten op A5 kaarten. Ze komen overzichtelijk bij elkaar te staan, de meeste op werkelijke grootte. Alles geplastificeerd, handig voor in het veld!

 

 

 

 

De opzet van HP
We beginnen met een algemene inleiding in hoofdstuk 1.
Hoe hebben de verschillende voeten zich allemaal ontwikkeld, waar zoek je naar prenten, hoe kijk je naar een gevonden prent? Wat is een ‘middenvoetkussen’ en wat is ‘negatieve ruimte’? Al dit soort uitleg en kennis staat in hoofdstuk 2.
Hoofdstuk 3 is de kern van HP, daarin laten we de prenten zien van zoogdieren, vogels, reptielen/amfibieën en ongewervelden.
In hoofdstuk 4 leggen we de manieren van lopen uit; stap, draf, sprongengalop, galop, sprong en hop.
Hoofdstuk 5 gaat over materialen en middelen; hoe maak je goede foto’s en tekeningen? Op welke manieren kun je prenten nog meer verzamelen, zoals roetplaten, gips- en inktafdrukken, sporenbedden, enz.
In hoofdstuk 6 kijken we naar toepassingen in het veld, hoe zijn prenten te gebruiken voor onderzoek en monitoring? We gaan kort in op ‘trailen’; het volgen van een vers spoor.
In hoofdstuk 7 gaan we in op educatie en geven we allerlei tips.
In de laatste hoofdstukken o.a. een fotoverantwoording,  literatuurlijst, links, enz.

Als je op de bestellijst van HP wilt komen (je zit nergens aan vast) stuur dan een mail naar: beke@extrabuscraft.nl
Graag horen we of je naar de boekpresentatie zelf wilt komen. Ook dan graag een mail sturen naar: beke@extrabushcraft.nl

Meer info over de boekpresentatie zelf:

Datum: zaterdag 11 Mei.
Tijden: volgen nog.
Lokatie: volgt nog (Midden-Nederland).
We geven een aantal korte lezingen en daarna wordt het eerste boek overhandigd aan…

Uiteraard kun je dan HP meenemen, gesigneerd en wel als je wilt.
We hopen je 11 Mei te zien! Hartelijke groeten, Aaldrik en René

Het Prentenboek naar de vormgever

Het manuscript…

Met één paar drukken op de knop hebben we vanavond 3 jaar noeste arbeid naar Welmoet Wartena, de vormgever van Het Prentenboek, gestuurd. Als ik goed heb opgelet waren het bijna 2000 bestanden. Hoe dan ook, in Het Prentenboek komen bijna 750 foto’s en 300 tekeningen van prenten. Het wordt in ieder geval een ‘vet boek’. We kunnen niet wachten tot de eerste proef op de digitale deurmat ploft.

 

 

 

Tekenen en schrijven

Op dit moment zijn we druk met schrijven en tekenen. Aaldrik ‘doet’ alle soortteksten zoals bijvoorbeeld de beschrijvingen van de zoogdieren. Daarnaast bewerkt hij waar dat nodig is alle foto’s. Plus de teksten zelf, alles in goed Nederlands, in de juiste volgorde enz.
Ik ben druk bezig met alle tekeningen.
Soms werken we -op afstand- tegelijk aan het boek. Via meldingen van dropbox die op je scherm verschijnen, weet je dat ‘ de ander’ ook aan het werk is. Samenwerking op afstand!

Trailing evaluation

Staand: Aaldrik en Michel Zittend: Kristian, Casey McFarland (evaluator) en René

Op 6 en 7 Augustus hebben Aaldrik en ik meegedaan aan een CyberTracker trailing evaluation. Trailen is het volgen van een vers spoor. Al die tijd kruip je even in de huid van het dier wat je volgt en loop je waar hij heeft gelopen, zie je wat hij heeft gezien. Fascinerend!

Het was door de droogte van de afgelopen weken enorm lastig om verse sporen te vinden en ze te volgen. Voor Aaldrik en Kristian was het de 1e keer dat ze meededen en ze kunnen dan ook zonder meer trots zijn op hun score: 79 en 78%! Michel haalde een 98 en ik een 96. Mooie scores!

Op de linkerfoto kun je nog een aantal prenten van een edelhert herkennen. Ze staan dan ook op een zandpad. Op de rechterfoto zie je waar je naar moet zoeken zodra het hert het bos inloopt. Soms is het niet meer dan een verschoven groep dennennaalden…

Stof prenten

Met de droogte van deze zomer veranderen ook de prenten. We zouden er een apart boek van kunnen maken. Een makkelijk te vinden en herkennen prent van een ree ziet er ineenkeer totaal anders uit!

Vijf hoofdstukken af!

Een week geleden hebben we vijf van de zeven hoofdstukken van Het Prentenboek afgerond en naar vormgever Welmoet Wartena gestuurd. Ook Hoofdstuk 7 waarin educatie en allerlei losse tips worden behandeld, is zo goed als klaar. Het begint nu echt ergens op te lijken! Op het laatste moment moesten er natuurlijk allerlei klusjes gedaan worden zoals het schieten van een fotoserie over het maken van gipsafdrukken. Nu kunnen we ons volledig concentreren op H3, het hart van het boek. Het is ook de grootste klus van het hele boek: alle teksten, de beschrijvingen, tekeningen en foto’s bij elkaar. Schrijven, uitzoeken, onderzoeken, maken, bewerken, enz. enz.

Gipsafdrukken van verschillende diersoorten. (foto Rene Nauta)

Prentenboek cadeau doen?

Met Sinterklaas en Kerst voor de deur is het misschien leuk om iemand Het Prentenboek alsvast cadeau te doen. We hebben hieronder een afbeelding van de cover gezet die je kunt downloaden. (Ga met muis op de afbeelding staan. Druk op rechter muisknop en klik op ‘Afbeelding opslaan als’).

Op dit moment is de verkoopprijs van Het Prentenboek nog niet bekend, maar je kunt natuurlijk alvast wel voorintekenen. Dat kan via info@extrabushcraft.nl. Zodra meer bekend is over prijs, verschijningsdatum, boekpresentatie et cetera lees je dat hier. We houden je op de hoogte.

 

Het Prentenboek in de maak

We werken op dit moment hard aan Het Prentenboek. Het boek verschijnt in het najaar van 2018 is de planning.
Van de vormgeefster hebben we een aantal concepten gekregen om uit te kiezen.
Af en toe gaan we samen met de teksten aan de slag en wat we schrijven gaat naar de afdeling ‘rood potlood’ die het doorlezen. Klopt het wat er staat, is het duidelijk geschreven?