Een greep uit de vele reacties die we hebben gekregen na de publicatie van HP:

 

 

 

 

 

 

 

Om te beginnen, eerst maar deze van Louis Liebenberg zelf. Louis heeft de hele cybertracker methode opgezet. Een prachtige methode en manier om naar prenten en sporen te kijken:

“Dear René,
I am back from the Kalahari….
Thank you for your book Het Prentenboek – this is an amazing book and a significant contribution to our growing knowledge of the art of tracking!

I can see that you have put a lot of work into producing this book, and it is a beautiful publication – it is really a joy to page through it and explore all the finer details that you have captured.
Congratulations on producing a great book.
best regards,”

Louis
(Louis Liebenberg heeft de cybertracker methode ontwikkeld. Op p 17 in HP leggen we dat verder uit).===
“Ik ben enorm onder de indruk. Er is een wereld voor me open gegaan. Echt geweldig. Ongelooflijk wat zit er een kennis bij René en aldrik. Petje af. Jullie prentenboek is een aanrader voor iedere zoogdierliefhebber”.

Maurice la Haye

teamleider / onderzoeker Zoogdiervereniging.

===
Wat ben ik blij met Het Prentenboek! Ik vind het vooral heel fijn dat zoveel informatie van een dier bij elkaar staat: beschrijving, foto’s voeten, achter en voor, tekeningen, en foto’s van afdrukken in verschillend substraat, vergelijkingen, etc. Dit boek heb je nódig, andere boeken pak je er eventueel bíj.
Door jullie beschrijving en tekeningen van de manieren van lopen, aangevuld met de video’s, “zie” ik wat ik eerder niet altijd helemaal snapte.
Door Het Prentenboek “vallen er kwartjes”, wordt soms bevestigd wat ik vermoedde, worden soms puzzels opgelost, roept het ook weer andere vragen op en word ik getriggerd om nog preciezer te kijken.
Voor mij is het een fijn en waardevol natuur(studie)boek en een uitdaging alles zoveel mogelijk te begrijpen en buiten toe te passen. En het voorblad van het hoofdstuk Introductie riep natuurlijk een brede glimlach bij mij op. 

Ursula Cos

===

Hi René
Your book has arrived and I’ve been dipping into it. Very very impressive – congratulations. 

Best wishes, David (UK)

===

” Wat een heerlijk boek kreeg ik in handen na een inspirerende en leuke boekpresentatie vandaag in Wageningen. Van (vleer)muis tot otter en wolf, van kwikstaart tot zeearend (bekend plaatje niet? 😉) en van pissebed tot regenworm!
Echt een prachtige gids waar ik nu al met veel plezier in zit te lezen om nog meer te leren over het kijken naar en detemineren van prenten. Petje af voor René Nauta en Aaldrik Pot voor deze musthave waar duidelijk veel tijd en energie in is gestoken.
Een welkome aanvulling op de diersporengids van Annemarie van Diepenbeek. Ik heb goud in handen”
– Johann (vleermeneer, monitoring en inventarisatie)

(foto Ed Molenaar)

“Vannacht tot 2 uur liggen lezen, kon daarna niet slapen” – Pauline.

 

 

 

 

“Een prachtige presentatie. Het gaf een mooi beeld van het vele werk dat verzet is. Een prachtig boek. Zowel qua vormgeving als inhoud. Wat een werk. Complimenten aan iedereen die heeft meegewerkt” – Elo

“Wat is het een fantastisch boek geworden. Trouwens de veldkaarten zijn ook grandioos. Should have an English translation soon!!!
René, de man die de Kalahari heeft aangeveegd en Aaldrik, die even de tijd nam om van z’n onbewoonde eiland te komen.
Beide dank! Een Meesterwerk!”
– Gradus

 

“Bijzonder trots op deze mannen..(en vrouwen) De sporenbijbel gaat met me mee door het hele huis” – Hans


“Ik heb het boek en de sporenkaarten vanmiddag gekregen, ik ben er blij mee! Uitgebreid en goed gedocumenteerd, leuke illustraties. Door hoofdstuk 5 en 6 heb ik nu ook extra zin om buiten sporen te gaan verzamelen”
– Daphne

“Zit nu te eetlezen. Prachtig boek. Met recht kun je hier trots op zijn.
  Eten is inmiddels koud” – Bernie

“Dit boek heb je nooit uit” – Hans

“Een prachtig boek, wat keer op keer weer opengeslagen gaat worden om iets na te zoeken of om iets te laten zien. Een tevreden gevoel en trots is op z’n plaats.
En als vogelaar ben ik erg in m’n nopjes met de verschillende prenten van vogels. Ze zijn goed vertegenwoordigd. Flink wat pagina’s, duidelijke tekeningen en afbeeldingen. 

Ik ga het zeker aanraden bij de vogelaars die ik ken” – Roelof

===

“Indrukwekkend boek hebben jullie gemaakt. Daar kan ik weer veel van leren, leuk!”
Daan

===

 

 

 

 

 

 

“Yes for real, the book now helps a lot for more motivation in tracking in these days. I like it very very much, from the cover, format, size and mostly the great, detailed and tons of pictures and paintings.
A great plus for me are:
– complete detailed book about european Animals!!! No more “the north american guide to…”
– the trackpics in different substrates – invloed van de ondergrond!!!
– the track comparements (verwarring and verschillen) of different animal families!!!!
– pics from real foot
– lots of birdtracks
– the tracking cards!!! Good for fieldstudy.
I specialy like the unit “kennis vooraf” also this helps me with the dutch language.
I like the units
– Waar te vinden?
– Kenmerken
I mostly watched pictures yet, so i cant tell anything about the longer texts.
I would like:
– little bit bigger prentenpictures (I guess the book would have get to many pages then, higher prize, more weight…)
I am not so exited about scatpictures, but about signs i would like to have another book from you! ;-)” – Bernd

“Afgelopen zaterdag was de presentatie van Het Prentenboek. De sporofielen René Nauta en Aaldrik Pot hebben niet gewoon een naslagwerk geleverd. Nee, deze prentenbijbel is een aanrader voor iedereen die graag buiten is. Voor een leek begrijpbaar en voor de doorgewinterde sporenzoeker leerzaam met een ongekende diepgang.
Het eerste exemplaar werd terecht uitgereikt aan Annemarie van Diepenbeek de nestor van sporenzoekend Nederland.
450 pagina’s gevuld met prenten en informatie over prenten, afgewisseld met bizar mooie tekeningen van René maakt dit boek tot een ‘must have’ voor iedere natuurliefhebber. Ik ben trots dat ik met enkele foto’s ook nog een bijdrage heb mogen leveren aan deze prentenpil” – Hans

 

 

 

 

 

“Na een weekje in het bos vandaag geopend, het overtreft mijn verwachtingen die toch wel erg hoog waren na het “bushcraft handboek”!! 
Mooi werk René en Aaldrik en allen die mee hebben gewerkt aan dit pracht resultaat, een aanrader voor iedereen!!!” – Leo

“Hey René, ik heb net je prentenboek ontvangen, wauw, zoveel details! Zeker een boek dat ik vaak ga vastpakken om dingen te checken. Groetjes, en ook bedankt voor de veldkaarten!” – Goedele

hond prent voor achter klei

“Oh my goodness -it just arrived and I’m freaking out! What an amazing work -thanks so much for making this happen. Though it’s in Dutch I’m already able to really get a lot out of it. Super cool. Thanks again” – Da

 

 

 

 

“Dag René en Aaldrik,

Ik had hoge verwachtingen nog voor ik het boek zag, maar wow… Ik ben écht onder de indruk. 

Wat mij betreft is dit nu hét standaardwerk voor prenten in (West-)Europa. Het oog voor de detail en de kwaliteit van de tekeningen is een geweldig. 
Ik hou van de focus die wordt gelegd op de vorm van de prent, in plaats van de grootte. Het typeert het oog van een ervaren spoorzoeker, maar komt maar in weinig gidsen voor. 

De Europese spoorzoekers mogen jullie twee dankbaar zijn voor dit huzarenstuk. 

ps: Ik besef dat dat niet zo’n simpel werkje is, maar ik denk dat dit boek echt naar het Engels vertaald moet worden. Het boek steekt met kop en schouder uit boven de concurrentie. Het zou zonde zijn als alleen het Nederlandse taalgebied toegang had tot deze gids.

pps: Bij deze ook nog eens bedankt voor die rol die jullie hebben gespeeld in mijn vorming als spoorzoeker. Jullie beseffen het misschien niet, maar jullie zijn beide een grote inspiratie voor mij geweest. Aaldrik met z’n blog toen ik als beginnende spoorzoeker ontdekte dat er nog anderen met sporen bezig waren, en René meer recent door me in te wijden in het Cybertracker systeem. Ik ben recent een level twee tracker geworden in de cybertracker en dat heb ik voor een groot deel aan jullie te danken”.

Groet, Simon.

Zo vanaf Rottumerplaat en meteen door naar de uitgever om eindelijk HP te kunnen bekijken!