Cursussen, lezingen, … ons aanbod.

Voor uiteenlopende groepen verzorgen we cursussen en lezingen over Track & Sign. Hieronder een overzicht:

René legt uit aan cursisten op welke details je kunt letten bij het beoordelen van een prent.


T & S Opleiding
Het meest compleet is onze Track & Sign-opleiding. De opleiding bestaat uit zes cursusdagen, waarvan 3 over prenten (Track) en 3 over andere sporen (Sign). Het is een avond theorie en de dag erna een excursie in het veld. We gaan met deze excursies elke keer bewust naar een ander landschap
De T&S opleiding vindt plaats in het noorden en midden van het land op verschillende locaties. Meer informatie vind je op de website van EXTRA Bushcraft. Klik hier.

CyberTracker (CT)

foto: Casey McFarland

 

De cybertracker methode kent 2 pijlers: ‘Track & Sign’ en ‘Trailing’:

Track & Sign eval
René is, na jaren intensieve opleiding, sinds maart 2018 officieel CT evaluator en mag zelfstandig evals afnemen in Track & Sign. Deze evals duren 2 dagen, waarbij je in het veld tussen de 50 en 60 vragen krijgt over alles wat er maar aan sporen en prenten te vinden is. Elke vraag wordt uitgelegd en dat maakt een CyberTracker eval zo’n prachtige leer methode.
Er is ook een internationaal erkend certificaat aan verbonden.
Geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in diersporen. Zeker ook voor degene die daar beroepsmatig mee te maken heeft.

Wij bieden deze eval aan in zowel Nederland als Belgie.

Data:
T&S eval NL: 20 en 21 Oktober.  Plekken vrij. Kosten: 225,=
T&S eval B: begin Mei 2019. Data worden nog bekend gemaakt. Plekken vrij.

Trailing workshops en evaluation
De andere pijler van de CyberTracker methode is ‘trailen’; het zoeken, vinden en daarna volgen van een vers dierspoor. Wij bieden zowel workshops aan als een eval. Casey McFarland neemt de eval af. De workshops duren 1 volle dag, met max. 5 deelnemers.
De eval duurt 2 volle dagen, met max. 4 deelnemers.

Data: Zowel de Trailing eval als beide workshops (Aug 2018) zitten vol. Nieuwe data voor workshops volgen. Als je interesse hebt, stuur een mail.

Reizen

Voor mensen die zich helemaal willen onderdompelen in de wereld van diersporen organiseert EXTRA een aantal korte en lange reizen zoals naar de Harz, Wit-Rusland, de Karpaten en Namibië. In chronologische volgorde met korte omschrijving:

Het volgen van sporen in de sneeuw geeft je veel inzicht in het gedrag van dieren.

 

 

 

 

 

 

 


HARZ – Januari 2019
Middelgebergte in Duitsland dat vrij sneeuwzeker is. Bijzonder wild als lynx en wilde kat. Verder edelhert, zwijn, wasbeer, ree, vos, boommarter, enz. Overdag excursies in het herkennen van prenten en loopsporen in de sneeuw. Eventueel volgen. ’s Avonds lezingen.
Eten en verblijf: We verblijven in een prachtige houten berghut. Cursus is volledig verzorgd.
Data: 24 t/m 27 januari 2019
Beschikbaarheid: Plekken vrij
Kosten: 325,=

WIT RUSLAND (Naliboki reservaat) – April 2019
‘Belarus’ is een land waar je niet snel zelf heen zult gaan. We zijn te gast bij niemand minder dan Vadim Sidorovich. Enorm gedreven onderzoeker, de laatste jaren richt hij zich op onderzoek naar wolf en lynx. Het Naliboki reservaat is een prachtige wildernis; vlak met enorm snel wisselende landschapstypes: droog dennenbos, moerasbossen, open velden, kleine beken. Veel wild, zoals bevers, elanden, schreeuwarend, kraanvogels, wisent en natuurlijk wolf en lynx. We gaan elke dag op stap met Vadim. Hij zal ook enkele lezingen verzorgen.
Eten en verblijf: We overnachten in fraaie houten huizen met houtkachels. Hele week volledig verzorgd.
Data: 17 t/m 27 april 2019
Beschikbaarheid: Plekken vrij
Kosten: 1250,=

KARPATEN (Roemenië) – September 2019
Vaak is het woord ‘Karpaten’ alleen al genoeg voor een wildernis gevoel. En dat is ook zo. Na aankomst (vliegveld) en 1 overnachting ‘binnen’, rijden we door naar de Karpaten en laten ons onderdompelen in de indrukwekkende wildernis. Bruine beer, lynx, wolf, oehoe en oeraluil zijn onze directe buren. We slapen buiten en koken op houtvuur. Samen met de dagelijkse wandelingen in dit fraaie landschap, ervaar en beleef je zo de wildernis totaal.
Eten en verblijf: We overnachten in de wildernis, behalve aankomst en vertrekdag. Hele week zelfverzorgend.
Data: midden September 2019. Exacte data volgen.
Beschikbaarheid: Plekken vrij
Kosten: 745,=

NAMIBIE (Kalahari) – Januari 2020
Wij komen sinds 2008 in Namibie en elke keer is het weer een groot avontuur. Het is een fantastisch, groot en afwisselend land. We gaan naar 4 verschillende plekken; Erongo Mountains, Etosha National Park, Nyae Nyae en Waterberg. De Erongos is een indrukwekkend oude vulkaankrater (foto). Etosha is het meest bekende nationale park waar al het wild wat je kunt bedenken rondloopt. In het NyaeNyae gebied zijn we te gast bij de Bosjesmannen! In Waterberg zijn we 1 nacht, op de terugweg naar Windhoek (vliegveld).
Een aantal Bosjesmannen is opgeleid om zelf T&S evals af te nemen. We hebben plannen om na onze expeditie nog een extra week aan te bieden die volledig gericht is op het trailen en sporen lezen, samen met hen. Eventueel inclusief een eval afgenomen door de Bosjesmannen. Deze extra tracking-week kan eventueel ook los gevolgd worden.
Eten en verblijf: We overnachten in tenten en trekken rond door het land. Hele week volledig verzorgd.
Data: midden Januari 2020. Exacte data worden nog bekend gemaakt.
Beschikbaarheid: Plekken vrij
Kosten: 1995,= voor de expeditie.

Uitgebreide informatie over al deze reizen vind je hier.

Maatwerk

Zit er niets voor je bij? In overleg is veel mogelijk. Voor bijvoorbeeld IVN-afdelingen, vrijwilligersgroepen van natuurorganisaties maar ook voor professionals maken we dagprogramma’s op maat. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met René via info@extrabushcraft.nl of 0521-381110.