Cursussen, lezingen, … ons aanbod.

CURSUSSEN en LEZINGEN
Voor uiteenlopende groepen verzorgen we cursussen en lezingen over Track & Sign / Diersporen.
Dat kan voor een IVN afdeling, een WBE, een bezoekerscentrum of een natuur werkgroep zijn.
Nu Het Prentenboek uit is, komen we daar ook met alle plezier over vertellen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Hieronder een overzicht wat wij nog meer aanbieden:

René legt uit aan cursisten op welke details je kunt letten bij het kijken naar een prent.


INTRO DAG T & S
Op deze dag laten we zien wat wij ‘in de aanbieding hebben’ op het gebied van diersporen. We leggen uit wat de T&S opleiding inhoudt. Hoe een CyberTracker eval in zijn werk gaat. En welke expedities wij organiseren waarbij diersporen een grote rol spelen.
Al wandelend krijg je daar uitleg over, heb je de tijd om vragen te stellen en niet in de laatste plaats: kijken we naar diersporen. Het bos zit er vol mee!
Datum: Zat 27 Juni 2020. Drenthe of Noord Veluwe (lokatie volgt na aanmelding/betaling). Plekken vrij. Kosten 15 euro pp.

T & S Opleiding Nederland
Het meest compleet is onze Track & Sign-opleiding. De opleiding bestaat uit zes cursusdagen, waarvan 3 over prenten (Track) en 3 over andere sporen (Sign). Het is een ochtenddeel theorie en erna een excursie in het veld. We gaan met deze excursies elke keer bewust naar een ander landschapstype.
De T&S opleiding vindt plaats in het noorden en midden van het land op verschillende locaties. Meer informatie vind je op de website van EXTRA Bushcraft. Klik hier.

T & S Opleiding België
Vanaf 2020 wordt de T&S opleiding ook in België gegeven. Het zijn 2×3 dagen. Het ene deel in West Vlaanderen, het andere in de Belgische Ardennen.
Het zijn weer theoriedelen afgewisseld met excursies in het veld. Alle info vind je hier.

CyberTracker (CT)

foto: Casey McFarland

De cybertracker methode kent 2 pijlers: ‘Track & Sign’ en ‘Trailing’:

Track & Sign eval
René is, na jaren intensieve opleiding, sinds maart 2018 officieel CT evaluator en mag zelfstandig evals afnemen in Track & Sign. Deze evals duren 2 dagen, waarbij je in het veld tussen de 50 en 60 vragen krijgt over alles wat er maar aan sporen en prenten te vinden is. Elke vraag wordt uitgelegd en dat maakt een CyberTracker eval zo’n prachtige leer methode.
Er is een internationaal erkend certificaat aan verbonden.
Geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in diersporen. Zeker ook een prima kans voor degene die daar beroepsmatig mee te maken heeft.

Wij bieden deze eval aan in zowel Nederland, Belgie en Frankrijk.
Iedereen kan zelf een evaluation organiseren, dus het kan ook buiten de data van de site om. Neem contact op als je plannen hebt.

Data:
T&S eval NL. 17 en 18 Oktober 2020. Vol. Kosten: 225,=
T&S eval B. 8 en 9 Augustus 2020. Plekken vrij. Aanmelden via Natuurpunt(punt)be

Trailing workshops en evaluation
De andere pijler van de CyberTracker methode is ‘trailen’; het zoeken, vinden en daarna volgen van een vers dierspoor. Wij bieden zowel workshops aan als een eval. Casey McFarland neemt de eval af.
De workshop duurt 1 volle dag, met max. 5 deelnemers.
De eval duurt 2 volle dagen, met max. 4 deelnemers. Wij gaan dan groot wild volgen (edelhert of damhert).

Data Workshop Trailing: 25 en 26 Juni 2020. VOL.
Data Trailing eval: 12 en 13 September 2020. VOL.
Data Workshop trailing: 25 en 26 Oktober 2020. Laatste plekken vrij.
Als je interesse hebt, stuur een mail.

EXPEDITIES 

Voor mensen die zich helemaal willen onderdompelen in de wereld van diersporen organiseert EXTRA een aantal korte en lange reizen zoals naar de Harz, Wit-Rusland, de Karpaten en Namibië. In chronologische volgorde met korte omschrijving:

Het volgen van sporen in de sneeuw is een kans om allerlei verhalen te lezen.

 

 

 

 

 

 

 


HARZ – Januari 2021
Middelgebergte in Duitsland dat vrij sneeuwzeker is. Bijzonder wild als lynx en wilde kat. Verder edelhert, zwijn, wasbeer, ree, vos, boommarter, enz. Overdag excursies in het herkennen van prenten en loopsporen in de sneeuw. Eventueel volgen. ’s Avonds lezingen.
Eten en verblijf: We verblijven in een prachtige houten berghut met grote houtkachel. Cursus is volledig verzorgd.
Data: 28 t/m 31 januari 2021.
Beschikbaarheid: Plekken vrij
Kosten: 325,=

WIT RUSLAND (Naliboki reservaat) 
‘Belarus’ is een land waar je niet snel zelf heen zult gaan. We zijn te gast bij niemand minder dan Vadim Sidorovich. Enorm gedreven onderzoeker, de laatste jaren richt hij zich op onderzoek naar wolf en lynx. Het Naliboki reservaat is een prachtige wildernis; vlak met enorm snel wisselende landschapstypes: droog dennenbos, moerasbossen, open velden, kleine beken. Veel wild, zoals bevers, elanden, schreeuwarend, kraanvogels, wisent en natuurlijk wolf en lynx. We gaan elke dag op stap met Vadim. De sneeuw biedt unieke kansen om dieren letterlijk te volgen. Vadim zal ook enkele lezingen verzorgen.
Eten en verblijf: We overnachten in fraaie houten huizen met houtkachels. Hele week volledig verzorgd.
Data: 9 t/m 17 Januari 2021.
Beschikbaarheid: Plekken vrij
Kosten: 1250,=

KARPATEN (Roemenië) – 3 t/m 10 September 2020
Vaak is het woord ‘Karpaten’ alleen al genoeg voor een wildernis gevoel. En dat is ook zo. Na aankomst (vliegveld), rijden we door naar de Karpaten en laten ons onderdompelen in de indrukwekkende wildernis. Bruine beer, lynx, wolf, oehoe en oeraluil zijn onze directe buren. We zijn elke dag buiten en maken te voet tochten door uitgestrekte beukenbossen. Struinen langs beekjes. Bekijken oude, leegstaande houten boerderijen. In dit fraaie landschap, ervaar en beleef je de wildernis totaal.
Eten en verblijf: We overnachten met volpension in een fraai natuur educatie centrum. Het is gelegen tussen 2 grote Nationale Parken.
We zijn enorm blij om deze expeditie samen met Casey McFarland te geven. Een fantastische leraar met enorm veel kennis en een grote dosis humor!
Data: 3 t/m 10 September.
Beschikbaarheid: Laatste plekken vrij
Kosten: 745,=

NAMIBIE (Kalahari) – Januari 2020
Wij komen sinds 2008 in Namibie en elke keer is het weer een groot avontuur. Het is een fantastisch, groot en afwisselend land. We gaan naar 4 verschillende plekken; Erongo Mountains, Etosha National Park, Nyae Nyae en Waterberg. De Erongos is een indrukwekkend oude vulkaankrater (foto). Etosha is het meest bekende nationale park waar al het wild wat je kunt bedenken rondloopt. In het NyaeNyae gebied zijn we te gast bij de Bosjesmannen! In Waterberg zijn we 1 nacht, op de terugweg naar Windhoek (vliegveld).
Een aantal Bosjesmannen is opgeleid om zelf T&S evals af te nemen. We hebben plannen om na onze expeditie nog een extra week aan te bieden die volledig gericht is op het trailen en sporen lezen, samen met hen. Eventueel inclusief een eval afgenomen door de Bosjesmannen. Deze extra tracking-week kan eventueel ook los gevolgd worden.
Eten en verblijf: We overnachten in tenten en trekken rond door het land. Hele week volledig verzorgd.
Data: 12 t/m 25 Januari 2020.
Beschikbaarheid: Laatste plekken vrij
Kosten: 1995,= voor de expeditie. Ex vlucht

Uitgebreide informatie over al deze reizen vind je hier.

Maatwerk

In overleg is veel mogelijk. Voor bijvoorbeeld IVN-afdelingen, vrijwilligersgroepen van natuurorganisaties maar ook voor professionals kunnen we dagprogramma’s op maat maken.

Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met René via info@extrabushcraft.nl