In elke tak van sport heb je bepaalde trainingsmethodes. In de ‘sporenkunde’ is dat niet anders. Wij zijn beiden erg enthousiast over de CyberTracker-methode (CT). Het is wel een wat verwarrende term.

Louis Liebenberg in hoogst eigen persoon. We kwamen hem per toeval tegen bij de Bosjesmannen.

De methode is in de jaren tachtig in zuidelijk Afrika ontwikkeld door Louis Liebenberg. Hij zag de cultuur van de Bosjesmannen langzaam verdwijnen en op die manier ook hun legendarische kennis van sporen. Omdat ze niet kunnen lezen en schrijven ontwierp hij software waarmee ze op een kleine handcomputer via icoontjes hun waarnemingen konden registreren: 3 giraffes; 1 vrouwtje, 2 kalven, enzovoort.
Op deze unieke manier konden Bosjesmannen ingezet worden om gebieden te monitoren en bleef tegelijk hun kennis bewaard. Deze gegevens werden vervolgens in een database opgenomen. Dat is de link met het vreemde woord ‘cyber’.

Van deze 4 vrij jonge Bosjesmannen zijn er inmiddels (voorjaar 2018) al 2 ‘Master Tracker’. Enorm hoog niveau. De andere 2 zijn dit bijna. Prachtige ontwikkeling!

Daarnaast heeft Liebenberg de zogenaamde evaluations opgezet. De eerste werd in 1997 georganiseerd. Het is een manier om het niveau van de trackers te kunnen beoordelen (‘observer reliabilty’).  Op die manier kan aan de hand van de score bepaald worden wat het kennis niveau is van elke afzonderlijke tracker. Kloppen de gegevens die worden doorgegeven?
In de loop der jaren zijn er helaas heel wat ‘traditional master trackers’ overleden. Louis heeft het zijn missie gemaakt om hen te vinden, hun kennis te behouden en daarnaast jonge bosjesmannen op te leiden door middel van evaluations.

Na Zuid-Afrika is de methode overgenomen in de VS en in 2012 is de 1e eval in Europa gegeven. Vanaf 2013 biedt René de CT-evals aan in Nederland en sinds 2018 ook in België. Je moet een eval zien als 1 grote leermethode: “We will all be better trackers tomorrow”. In 2 dagen tijd krijg je tussen de 50-60 vragen over uiteenlopende prenten en sporen. Aan de hand van de vragen en jouw antwoorden, weet je waar jij staat met jouw kennis, op dit moment. Wat je sterke punten zijn en aan welke kennis je nog kunt gaan werken.


Iedereen die aan een eval heeft meegedaan is enthousiast en is ook niet zo raar: je leert echt enorm veel bij in korte tijd. Juist omdat alle vragen worden uitgelegd.
De CT-methode wordt inmiddels in de UK, Duitsland, Spanje, Nederland en België aangeboden.